Erilaiset joogatyylit
Ihan aluksi haluan sanoa, että mikään joogatyyli ei ole toista parempi tai huonompi. Erilaisia tapoja harjoittaa joogaa on todennäköisesti yhtä monta kuin on joogan harjoittajiakin. Ja harjoitus myös elää ja muuttuu mukanasi. Joogastudioiden valikoimista löytyy nykyään laaja kattaus erilaisia joogatyylejä. Joskus tosin tarjonnan äärellä voi olla vaikea valita sitä itselleen sopivaa, joten käyn tässä artikkelissa läpi muutamia yleisimpiä studioilta löytyviä joogatyylejä, joihin ehkä törmäät myös omassa kotikaupungissasi.
Joogan eri suuntauksia
Perinteisesti jooga on tarjonnut erilaisia tapoja harjoittaa fyysisen asentoharjoituksen lisäksi. Kukin traditionaalinen joogan suuntaus on osa samaa joogan puuta, jokainen omana haaranaan. Meille länsimaissa tunnetuin näistä suuntauksista on hathajooga (‘the yoga of force’). Muita joogasuuntauksia ovat esimerkiksi karmajooga (‘the yoga of action’), bhaktijooga (‘the yoga of selfless devotion’) ja jnanajooga (‘the yoga of knowledge’). Tässä artikkelissa käsittelen erilasia hathajoogan tyylisuuntia.
Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että hathajooga ei siis tarkoita pelkkää yksittäistä joogatyyliä, vaan hathajoogalla käsitteenä tarkoitetaan kaikkia fyysisiä joogan harjoituksia (kuten asentoja ja hengitystekniikoita sisältäviä harjoituksia). Nykyään studioilla harjoitettu hathajooga erilaisine tyyleineen on jalostunut ja muovautunut vuosisatojen kuluessa erilaisista vaikutteista - jokainen aikakausi, kulttuuri, uskonto ja opettaja on osaltaan vaikuttanut siihen, miltä jooga nykyään studioilla näyttää. Tavallisesti hathajoogaan pohjautuvilla tunneilla tehdään erilaisia asento-, hengitys- ja keskittymisharjoituksia, joilla etsitään kokonaisvaltaista kehon ja mielen hyvinvointia. Seuraavaksi käyn läpi muutamia yleisimpiä joogatyylejä, jotka pohjautuvat hathajoogaan. Näin sinun on helpompi valita itsellesi sopiva joogatunti!
joogatyylit - löydä omasi
Flowjooga
Flowjooga eri muodoissaan on harjoitus, jossa hengitys ja asennot yhdistetään usein liikesarjoiksi. Flowjooga on virtaava harjoitus, joka sisältää erilaisia kehon ja mielen haasteita. Näillä tunneilla tasapaino, voima ja liikkuvuus kehittyvät. Opettajasta ja tunnista riippuen tunnit voivat olla fyysisesti hyvinkin haastavia tai varsin pehmeitä ja lempeitä - kuitenkin liikkeen ja hengityksen virtaavuus ovat olennaisesti läsnä flowjoogassa. Flowjoogan monipuolisuuden vuoksi monen on mahdollista löytää itselleen sopiva flowtunti. Rauhallisempaa tahtia ja aloittelijaystävällisyyttä kaipaavan kannattaa etsiä tuntikuvauksista esimerkiksi sanoja slow, soft tai gentle. Haastavampaa ja hikisempää tuntia janoavalle puolestaan sopii usein muun muassa vinyasa tai power.
Yinjooga
Yinjooga on hidastempoinen harjoitus, jossa asennoissa viivytään hieman pidempiä aikoja - jopa useita minuutteja kerrallaan. Keho saatetaan tukea erilaisilla joogavälineillä rentouden löytämiseksi. Tavallisimpia joogavälineita ovat bolsteri eli putkityyny, joogatiilet, joogavyö ja viltti. Jokainen yinjoogatunti on opettajansa näköinen: yksi tuo tunneille mausteeksi kiinalaista lääketiedettä, toinen mindfullness-tekniikoita ja kolmas eteerisiä öljyjä. Ydinajatus tunneilla kuitenkin on sama: rauhallisin liikkein rakennetaan asentoja, joissa annetaan kehon antautua painovoimalle ja kireiden kerrosten sulaa hiljalleen. Yinjooga sopii moneen. Esimerkiksi aktiivisesti urheilevan on tärkeä muistaa huolehtia myös palautumisesta, ja pysähtyä välillä pehmeämmän olemisen äärelle. Lisäksi rauhallinen yinjooga on oiva apuväline silloin, kun tarvitset hetken hengähdystä arjen kiireistä.
Restoratiivinen jooga
Siinä, missä yinjoogassa asennoilla venytetään ja avataan kehoa, restoratiivisessa joogassa puolestaan etsitään jotain tätäkin levollisempaa olemisen tilaa. Restoratiivisessa joogassa keho tuetaan miellyttäviin ja mukaviin lepoasentoihin, ja tähän käytetään runsaasti joogan apuvälineitä, kuten bolstereita, vilttejä ja silmätyynyjä. Asennoissa viivytään pitkiäkin aikoja, jopa 15min kerrallaan, tarkoituksena saavuttaa syvä ja tietoinen rentouden tila. Nivelille ei tuoteta ylimääräistä painetta, eikä erityisiä venytyksiä etsitä, vaan pyritään löytämään asento, jossa rentoutuminen mahdollistuu. Restoratiivisella tunnilla ohjaaja yleensä myös puhuu vähemmän, joten hiljaiselle olemiselle jää enemmän tilaa. Restoratiivinen jooga sopii stressaantuneelle ja uupuneelle sekä lepoa kaipaavalle. Restoratiivinen jooga sopii itsensä ääreen hiljentymiseen.
Hathajooga
Muistutan tässä kohtaa, että hathajooga on kattotermi erilaisille jooga tyyleille, eli useimmat tässä listatut joogatyylit ovat jo hathajoogaa. Otin listalle kuitenkin myös hathajoogan omana joogatyylinään, koska useilla studioilla hathajooga on nimetty omaksi tunnikseen. Joogatuntina hathajoogalla tarkoitetaan usein rauhallista, kaikentasoisille joogeille sopivaa joogatyyliä. Hathatunnilla harjoitus yhdistää mielen, hengityksen ja kehon työskentelyn. Opettajasta ja tunnin haastetasosta riippuen hathatunnit voivat sisältää niin seisten, istuen kuin maatenkin tehtäviä harjoitteita. Hathatunnit sopivat tavallisesti sinulle, joka kaipaat rauhallisia siirtymiä. Kannattaa kuitenkin ennen tuntia tarkistaa opettajalta tai tuntikuvauksesta, onko kyseessä lempeä vai voimakas harjoitus, jotta löydät varmemmin itsellesi sopivan tunnin.
Astangajooga
Astangajooga on voimaa, liikkuvuutta ja keskittymistä kehittävä joogatyyli. Astangalle tyypillistä on samassa järjestyksessä toistuva, ennalta määritelty asentojen sarja, joka tehdään hengityksen rytmissä ja jossa asentojen kesto lasketaan hengityksistä. Harjoitukseen yhdistetään asentojen ja tietoisen hengityksen lisäksi katseen kohdistaminen ja mielen keskittäminen. Parhaimmillaan astangajoogaharjoitus on kuin muistiin kirjoitettu liikemeditaatio. Nykymuotoonsa astangajooga muovautui 1900-luvun alkupuolella Intiassa. Astangajooga sopii erityisesti sinulle, joka kaipaat rutiineja ja tietynlaista kurinalaisuutta. Huomaa, että harjoitus on fyysisesti melko haastava, joten jonkinlaisesta aiemmasta kehonpainoharjoittelutaustasta on hyötyä astangaa aloittaessa.
Iyengarjooga
Iyengarjooga on anatomisesti tarkkaa ja tasapainoista. Kehon linjaukset asentoihin tehdään luut ja nivelet huomioiden. Monesti joogan apuvälineitä saatetaan käyttää runsaasti optimaalisen linjauksen löytämiseen sekä kehon ja asanan ymmärryksen lisäämiseen. Iyengarjoogalle on tavallista hyödyntää monipuolisesti harjoittelussa seinää, tuoleja, bolstereita, vilttejä sekä joogavöitä ja -tiiliä. Iyengarjoogan esikuvana pidetään nimensäkin mukaisesti 1900-luvulla vaikuttanutta intialaista B.K.S. Iyengaria. Iyengarjooga sopii sinulle, joka kaipaat harjoitukselta yksityiskohtaisuutta sekä yksilöllistä opetusta. Iyengarjoogassa harjoituksia on erilaisia aina dynaamisesta restoratiiviseen. Monesti moderneilla flow- ja yintunneillakin annetaan ohjeita kehon linjaamiseen, mutta iyengarjoogassa linjaamiseen kiinnitetään erityistä huomiota ja tarkkuutta.
Kundaliinijooga
Lännessä kundaliinijooga muotoutui 1900-luvulla Pohjois-Amerikassa. Kundaliinijoogassa kohtaat muun muassa hengitystekniikoita, mantroja, erilaisia energeettisiä liike- ja meditaatioharjoituksia sekä visualisointeja. Kundaliinijoogan juuret ovat listan muista joogatyyleistä poiketen hathan sijaan tantrassa. Jos pidät mantroista, meditaatiosta, hengitysharjoituksista ja hengellisyydestä, niin kundaliinijooga voi olla sinua varten. Kundaliiniharjoitukset voivat olla aloittelevalle voimakkaita kehon ja mielen harjoitteita, joten aloita rauhallisesti ja kärsivällisesti.
Lämpöjooga
Lämpöjoogalla voidaan joogatuntien yhteydessä tarkoittaa montaakin tyyliä. Vielä muutamia vuosia sitten lämpöjooga yhdistettiin enimmäkseen Bikram-joogaan, jossa harjoitus tehdään 40-asteen lämmössä, ja ennaltamäärätyt 26 asanaa tehdään tietyssä järjestyksessä. Tällainen harjoitus seurasi samaa kaavaa, ja oli fyysisesti hyvin haastava. Sittemmin lämpöjooga on laajentunut eri joogatyylien suuntaan. Nykyään studioilta löytyy niin flow- kuin yinjoogaakin lämmitetyssä salista. Liikkuvilla tunneilla lämpö haastaa ja saat hien pintaan. Pehmeillä tunneilla lämpö saa palelijankin rentoutumaan.
Millaisia tunteja minä ohjaan
Aloitin aikoinani jooganohjaukset sijaistamalla omia astanga- ja lämpöjoogaohjaajiani. Harjoittaessa ja opettaessa joogaa kiinnostus joogaan ja erilaisiin tyyleihin syveni, ja opiskelinkin itseni joogaopettajaksi. Opintojen aikana aloin ohjata omia viikkotunteja, ja mukaan ohjaukseen tulivat erilaiset flow- ja yinjoogatunnit. Hiljalleen siirryn kohti vapaampaa, luovempaa ja omanäköisempää tapaa opettaa. Pidän erityisen paljon kiinnostavien koreografien suunnittelusta erilaisille flowjoogatunneille sekä levollisen tunnelman luomisesta yinjoogaan. Kanssani pääset tutkimaan kehoystävällisiä linjauksia, leikittelemään liikkeellä sekä kuuntelemaan omaa sisäistä viisauttasi. Tunneillani korostuvat lempeys ja leikkisyys haasteidenkin keskellä. Haluan luoda turvallisen ja kannatellun tilan harjoituksellesi. Tunneillani pääset syventämään ymmärrystä omasta itsestäsi, kokonaisuutena. Huomaa kuunnella omia tarpeitasi tuntia valitessa, oletko enemmän aitoa lepoa vailla, vai virkistäisikö virtaava liike.
YouTube-kanavaltani löytyy maistiaisia ohjauksistani: niin Flow- kuin Yinjoogastakin! Lyhyet, max 30min harjoitukset mahtuvat helposti arkeen. Videoiden kommenteissa voit esittää toiveita tuleville YouTube-joogaharjoituksille.
Kuva: Sarita Pirhonen / Tunne visuals
Lähteet
Total Yin, Jouni Hallikainen
Levon vallankumous - 30 harjoitusta voimien keräämiseen, Kirsi Saivosalmi
Ashtanga Yoga, Gregor Maehle Yoga
The path to holistic health, B.K.S. Iyengar
https://www.yogajournal.com/yoga-101/types-of-yoga/tantra-types-of-yoga/