jooga-välineet esittelyssä: Mitä välineitä joogaan tarvitsee?

*yhteistyössä kotimaisen Sarwa Yogan kanssa. Blogikirjoitus sisältää alekoodin Sarwa Yogan verkkokauppaan

Joogaharjoitus on sillä tavalla super helppo aloittaa, ettet oikeastaan tarvitse juuri mitään erityistä. Riittää, kun sinulla on keho ja pieni tila harjoitukselle. Kuitenkin erilaisilla joogavälineillä harjoitukseen voi löytyä uusia tulokulmia, havaintoja ja oppeja. Laadukkaat joogavälineet tukevat harjoitustasi, linjaavat kehoa ja kestävät vuosia. Tässä blogikirjoituksessa tutustutaankin erilaisiin joogaharjoituksessa hyödyllisiin välineisiin. Lisäksi aloitteleville joogaajille ajatus siitä, millä kotoa jo löytyvillä tavaroilla nämä joogavälineet voisit korvata sillä välin, kun pohdit sinulle sopivinta joogavälinettä.

joogavälineet

Kuva: Janita Rostén

  1. Joogamatto

Joogamatto on yleensä joogin ensimmäinen välinehankinta. Joogamatto rajaa tilan sinulle ja harjoituksellesi. Omaan joogamattoon syntyy monesti myös tietynlainen tunneside. Joogamaton levittäminen auki lattialle on jo omanlaisensa tunnelmaan virittäytyminen. Omalla matollasi olet turvassa, omassa kehossasi, omassa harjoituksessasi. Joogamattoja on lukemattomia eri merkkejä, ja jokainen meistä suosii hieman erilaisia ominaisuuksia joogamatolta. Hyvä joogamatto kestää harjoituksesta ja vuodesta toiseen.

PVC:stä valmistetut matot ovat yleensä hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia, kestävät tavallisesti hyvin kulutusta ja jotkut jopa pesun pesukoneessa. Nämä matot ovat hyviä perusmattoja, ja aloittelijakin uskaltaa sijoittaa sellaiseen. Jos kuitenkin kaipaat luonnollisempaa materiaalia, voit kääntyä esimerkiksi korkin tai luonnonkumin puoleen. Itse olen opettanut joogaa vuosia käyttäen Sarwa Yogan pvc:stä valmistettua perusmattoa. Meillä on olohuoneessa Sarwan perusmatto aina valmiina käyttöön, ja matto on vuosienkin joogaamisen ja venyttelemisen jälkeen edelleen erinomaisessa kunnossa.

Korkista valmistettu matto tuntuu ihoa vasten lempeältä ja lämpimältä, jotenkin luonnolliselta. Korkkimatto sopii erinomaisesti hikisille kämmenille, sillä pito vain paranee käsien lämmetessä. Kylmien ja kuivien kämmenten alla matto voi tosin olla liukas. Itse olen flowharkassa melkoinen tahmatassu, ja korkkimaton pinta pitää hyvin hikoilevien kämmenten alla. Korkkimatot ovat usein melko kevyitä, joten ne ovat myös oivia matkamattoja.

Luonnonkuminen matto pysyy hyvin paikoillaan lattialla ja antaa sopivassa suhteessa niin pitoa kuin liukumista asennosta toiseen. Luonnonkumista mattoa ei tosin kannata säilyttää auringossa eikä pestä pesukoneessa, ettei se lähde haalistumaan ja hapertumaan. Luonnonkuminen matto on melko painava, joten jos kuljetat mattoa paljon mukanasi, valitsisin itse ehkä jonkin kevyemmän maton. Hikisemmän harjoituksen jälkeen luonnonkuminen matto kannattaa putsata hyvin, niin se pysyy pitkään hyvänä.

Villamatot sopivat eriomaisesti lempeisiin ja rauhallisiin harjoituksiin, kuten yinjoogaan. Villa lämmittää palelijaa, ja pehmeä alusta rentouttaa kehoa. Itse palelen herkästi rentoutuessani, ja villamatto auttaa esimerkiksi yinjoogassa kehon kerroksia pysymään lämpöisenä ja rentona. Villainen matto ei tosin ole paras kumppani liikkuviin ja hikisiin harjoituksiin.

VINKKI: Laadukas joogamatto tuo asentoihin vakautta ja helpottaa liikkumista asennosta toiseen. Pohditko kuitenkin vielä, millaiseen mattoon sijoittaisit? Itse saatan intoutua joogaamaan vaikka kesänurmella, rantakallioilla tai olohuoneen matolla. Ja kun pääset joogannälkään, laadukkaaseen mattoon sijoittaminen on sijoitus itseesi ja harjoitukseesi.

Kuva: Janita Rostén

2. joogatiilet

Joogatiili, tiili, blokki, palikka… Tällä hyödyllisellä joogavälineellä on monta kutsumanimeä. Joogatiilien rooli harjoituksessa voi olla monenlainen. Joogatiilillä voit linjata asentoa, löytää enemmän vakautta ja kehoystävällisemmän muodon. Joogatiilillä voit myös aktivoida, haastaa ja kuormittaa kehoa. Joogatiili auttaa myös tukemaan ja rentouttamaan kehoa.

Joogatiiliä on käytössä yleisesti kahta eri materiaalia: vaahtomuovista ja korkkista. Kummallekin on paikkansa, ja jokainen valitsee itselleen ja omaan harjoitukseensa sopivimman - tai vaikka molemmat.

Vaahtomuovinen joogatiili on pehmeämpi käytössä. Monesti tämä tuntuu mukavammalta esimerkiksi kehon alla, ihoa ja luita vasten. Vaahtomuovinen tiili saattaa tosin kulua hieman käytössä.

Korkkinen tiili on jämäkkä, pitää muotonsa ja kestää kulutusta. Tiili kestää painetta ja kehonpainoa. Korkkitiili saattaa tuntua ihoa ja luita vasten joskus hieman kovalta, mutta tämäkin on makuasia. Itse olen käyttänyt jo useita vuosia Sarwa Yogan korkkisia tiiliä harjoituksessa. Korkkitiilet ovatkin niin somat, että ne voi vaikka jättää harjoituksen jälkeen osaksi sisustusta.

VINKKI: Joogatiilien hankkiminen voi aluksi tuntua siltä, että mihin niitä tarvitsee. Voit kokeilla joogatiilien tilalla testiksi esimerkiksi avaamattomia kahvipaketteja. Kun huomaat, miten paljon ne helpottavat linjaamista tai mahdollistavat rentouden/haasteen asennosta riippuen, kannattaa sijoittaa joogatiilipariin.

Kuva: Janita Rostén

3. bolsteri

Bolsteri eli putkityyny on pehmeiden harjoitusten ykkös apuväline. Bolsterilla saat tuettua kehoa ja asentoja, jolloin rentoutuminen mahdollistuu. Bolsteri toimii myös tarvittaessa painona kehon päällä, jolloin maadoittuminen voi olla helpompaa. Bolstereita on eri materiaaleista, eri kokoisia ja erilaisilla täytteillä.

Tattaritäytteinen bolsteri on tukeva, muovautuva ja painava. Tattarien määrää voi lisätä tai vähentää, jolloin saat säädettyä bolsterista itsellesi sopivan. Tattarit painuvat ajan myötä kasaan, jolloin saatat joutua välillä täyttämään bolsteria. Itse suosin tattaritäytteistä bolsteria sen muovautuvuuden ja painon vuoksi.

Vanutäytteiset bolsterit ovat keveitä ja jämäkköjä. Vanutäytteinen bolsteri pitää hyvin muotonsa, mutta sitä ei juuri pysty muotoilemaan.

Päällisen materiaali ja ulkonäkö kannattaa valita omien mieltymysten ja esimerkiksi kodin sisustuksen mukaan. Päällisiä on monenlaisia: puuvillaisia, pellavaisia, yksivärisiä ja kuvioituja. Kun bolsteri miellyttää silmää ja sointuu kodin sisustukseen, se tulee helpommin pidettyä esillä ja huomaamattasi kiskotteletkin erilaisia venytyksiä ja jooga-asentoja bolsterin avulla. Meillä on useampi bolsteri aina olohuoneessa käden ulottuvilla, ja monesti bolsteri tuleekin napattua käyttöön tv:n katselun lomassa.

VINKKI: Laadukas bolsteri on sijoitus, ja käytössä huomaat, kuinka tukeva ja hyödyllinen apuväline se onkaan. Aluksi voit testailla asentoja vaikka rullatun peiton tai paksun pyyhkeen kanssa. Mutta lupaan, ettet kadu hetkeäkään bolsterin hankintaa. Sehän näyttääkin upealta osalta sisustusta, ja kutsuu sinut venyttelemään.

Kuva: Janita Rostén

4. Joogavyö

Tavallisesti napakasta puuvillanauhasta tai puuvillaisesta canvaksesta valmistettu joogavyö on avuksi monessa. Metallisoljilla varustettu vyö toimii muun muassa erilaisissa asennoissa ja taivutuksissa käsien jatkeena. Joogavyöllä saat myös tuettua ja linjattua asentoja nivelille ystävällisesti. Valitse riittävän pitkä vyö, vähintään 250cm, varsinkin jos olet itsekin keskivertoa pidempi.

Itselläni monesti aamuisin esimerkiksi takareidet kiristelevät sen verran, että eteentaivutuksiin nappaan mielelläni joogavyön avuksi.

VINKKI: Mikä tahansa vyö tai ohut huivi voi aluksi toimittaa joogavyön virkaa. Varsinaisissa joogaan suunnitelluissa vöissä on kuitenkin tiettyä napakkuutta ja kätevä lukitusmekanismi, jotka takaavat vyön toimivuuden käytännössä.

Kuva: Janita Rostén

joogavälineet kotimaiselta sarwa yogalta

Tämä blogikirjoitus on kirjoitettu yhteistyössä kotimaisen joogatuotemerkin Sarwa Yogan kanssa. Itse olen jo vuosien ajan tilannut joogavälineeni Sarwa Yogalta, ja erityisesti käytän harjoituksessani heidän korkkisia tiiliään sekä tattaritäytteisiä bolstereitaan. Ne ovat minulla aina esillä olohuoneessa, jotta saan ne näppärästi käyttööni, kun joogahetki kutsuu.

Sarwa Yoga tarjoaa Yoga Janitan asiakkaille joogavälineet -10% alennuksen koodilla JANITA10. Alennuskoodi on voimassa 1.12.2025 saakka. Alennuskoodi ei ole yhdistettävissä muihin tarjouksiin tai alekoodeihin.

Ihania joogahetkiä liikkeen, levon ja läsnäolon parissa!

Seuraava
Seuraava

jooga kulkee mukanasi - onlinestudio auki